Хистероскопия

Хистероскопията е процедура, при която се оглежда вътрешността на матката. 

Какво е хистероскопия?

Хистероскопията е рутинна процедура, при която с помощта на хистероскоп се оглежда маточната кухина. Хистероскопът е тънък, подобен на телескоп инструмент, който има светлинен източник и предава образа върху екран. Манипулацията може да се извършва и в амбулаторни условия. Има 2 вида хистероскопия: диагностична и оперативна. При диагностичната кухината на матката и лигавицата само се оглеждат, могат да се вземат и проби. При оперативната хистероскопия се отстраняват патологични образувания като полипи, миомни възли, прегради на маточното тяло, сраствания.

 

Индикации

  • неизяснени атипични маточни кръвотечения
  • неизяснен стерилитет
  • полип на шийката или тялото на матката
  • миомен възел в кухината на матката
  • сраствания в матката
  • изваждане на спирала или остатъци от спирала
  • отстраняване на септум на матката
  • аблация на ендометриума

 

 

 Процедура и рискове 

 Хистероскоппията се извършва в стерилни условия, с или без анестезия. Във влагалището се въвежда гинекологичен спекулум и през маточната шийка се въвежда хистероскопа. Маточното тяло се изпълва с течност или газ, което позволява по детайлен оглед и работа в кухината. След завършване на процедурата инструментите се отстраняват един по един.

Манипулацията е безопасна и риска от усложнения е малък. Най-често се касае за кървене, инфекция или перфорация на маточното тяло. Навреме разпознатите усложнения се лекуват лесно, бързо и ефективно.

Пациентките могат да бъдат изписани до няколко часа след манипулацията и обикновено са готови да се завърнат към рутинното ежедневие в рамките на ден-два.

Планирайте своето посещение!

Ето няколко съвета как да извлечем максимума от консултацията. 

Календар на цикъла

Нашата професия се върти около онези дни от календара. Последна редовна менструация, сила, продължителност и характер на кръвотеченията в последните шест месеца са от изключителна важност.

Епикризи, амбулаторни листи, лабораторни резултати

Минала документация за остри, хронични или редки заболявания,прекарани операции или приемани медикаменти ще ни бъдат от полза.

Въпроси

Вкъщи обикновено въпросите се трупат, а в кабинета се забравят. Записвайте си и питайте.