Хистеректомия

Оперативно отстраняване на матката. Малко повече за тази операция, кога се налага такава и какви видове има.

Какво е хистеректомия?

Хистеректомията е оперативен метод за остраняване на матката. Основите на хистеректомията са поставени с първата лапаротомия, извършена през 19-ти век. За първи път коремната кухина е отворена хирургично от Ephraim McDowell през 1809 г. — хирург от Денвил, Кентъки — който успешно отстранява 10.2 кг тумор на яйчниците без анестезия. Първата документирана хистеректомия е извършена през ноември 1843 година от Чарлз Клей в Манчестър, Англия. Първата планирана субтотална хистеректомия за миома на матката е била извършена от John Bellinger през 1846 г. в Чарлстън, Южна Каролина. През 1929 г. Ричардсън извършил първата тотална абдоминална хистеректомия, при която е била премахната цялата матка, заедно с шийката на матката. В САЩ се извършват приблизително 600 000 хистеректомии годишно, в Германия около 135 000, а в България – около 8000.

Кога се налага хистеректомия

Около 90 процента от хистеректомиите се извършват заради доброкочествени заболявания. Такива са миоматозна матка, аденомиоза или ендометриоза, нетипични маточни кръвотечения, свличания на женските полови органи. Злокачествени процеси като рак на матката, рак на маточната шийка или яйчниците са други индикации. Рядко се налага да се отстрани матката след нормално раждане или цезарово сечение.

Видове хистеректомия

  1. Супрацервикална или субтотална хистеректомия – запазва се маточната шийка. Предимства са по-късото време за операция, запазване на част от поддържащия апарат на матката, по-редки наранявания на пикочния мехур. Недостатъци са в някой случаи кървене от лигавицата на шийката и необходимостта от редовни цитонамазки за профилактика на злокачествени заболявания на шийката на матката.
  2. Тотална хистеректомия – изважда се матката и маточната шийка. Отделно се взима решение за яйчниците и тръбите.
  3. Радикална хистеректомия – матка, маточна шийка, тръби, яйчници, част от влагалището и част от тъканите заобикалящи матката се изваждат. Тук обикновено се касае за злокачествен процес. 

Видове хистеректомия

  1. Вагинална хистеректомия – изваждане на матката през влагалището. Тук ограничения могат да бъдат размера на матката и нейната подвижност. Достъпа до тръбите и яйчниците е по-труден. Възстановяването е бързо, няма белези, кратък болничен престой.
  1. Абдоминална хистеректомия – изваждане на матката през коремен разрез. Тук достъпа даже за много големи матки е добър, има добра видимост и възможност за работа в малкия таз, сраствания могат да бъдат безпроблемно отстранени. Недостатъци са по-силните болки след операцията, по-дългия болничен престой и по-дългия възстановителен период.
  1. Лапароскопски асистирана вагинална хистеректомия – предоставя възможност за добър оглед на матката, тръбите и яйчниците, за отстраняване на сраствания и за добро отпрепариране на пикочния мехур, след което следва изваждане на матката през влагалището.
  2. Лапароскопска хистеректомия – може да бъде тотална, супрацервикална или радикална. Видимост в детайли на малкия таз, отстраняване на сраствания, визуализация и на малките кръвоносни съдове, минимална кръвозагуба, няма коремен разрез, по –малко болки след операцията, кратък болничен престой,много бързо възстановяване. 

След хистеректомията

Важно е да се отбележи, че хистеректомията не значи менопауза. Хормоналния баланс се регулира от яйчниците, а те в повечето случаи биват запазени. След период на въстановяване и адаптация живота продължава нормално.

Планирайте своето посещение!

Ето няколко съвета как да извлечем максимума от консултацията. 

Календар на цикъла

Нашата професия се върти около онези дни от календара. Последна редовна менструация, сила, продължителност и характер на кръвотеченията в последните шест месеца са от изключителна важност.

Епикризи, амбулаторни листи, лабораторни резултати

Минала документация за остри, хронични или редки заболявания,прекарани операции или приемани медикаменти ще ни бъдат от полза.

Въпроси

Вкъщи обикновено въпросите се трупат, а в кабинета се забравят. Записвайте си и питайте.