Урогинекология

Предмет на урогинекологията са проблемите свързани с неволното изпускане на урина – свръхактивния пикочен мехур и стрес-инконтиненцията. Все още, незнайно защо, тези проблеми са тема табу, а те имат решение!

Свръхактивен пикочен мехур

Какво е свръхактивен пикочен мехур?

Медицинското определение е неотложност на уринирането, със или без инконтиненция на урината, обичайно съпроводено с никтурия и често уриниране. Иначе казано –  невъзможност за контрол над уринирането, което води до неволно изпускане на урина. Важно е да се знае че това не е нормално състояние, свързвано често например с остаряването, а е симптом на заболяване което може и трябва да бъде лекувано! Състоянието засяга жени и мъже във всички възрасти и според СЗО засяга около 100 милиона души!

Причините за появата на състоянието са разнородни и няма да се спирам подробно на всяка една от тях. Патогенетично различаваме неврогенна и миогенна компоненета. Проблемите се задълбочават от съществуването на комуникация между органите в таза. Дразненето на един тазов орган може да предизвика свръхактивност в друг. Най-често това са свличания на пикочния мехур или матката при жените, възпаления на пикочните пътища, образувания на лигавицата на пикочния мехур, нервни заболявания, увеличение на простата при мъжетe.

Основни симптоми 

 1. Неотложност на уринирането – невъзможност да се отложи уринирането дори и с няколко минути.
 2. Често уриниране – норма от 6 до 8 пъти.
 3. Никтурия( нощно уриниране) – повече от едно ставане до тоалетната.
 4. Инконтиненция( изпускане, напикаване).

Диагноза

Добре снетата анамнеза е в основата на поставяне на диагнозата. Апаратната диагностика включва ултразвуково изследване, уродинамика и евентуално цистоскопия. Допълнително се изключват други заболявания в малкия таз, туморни заболявания, неврологични заболявания.

Лечение

То е почти изключително консервативно. Основен метод е лечението с т.н. антимускаринови препарати. Те рязко подобряват качеството на живот и постигат добър контрол върху изпускането на урина. Промяната в начина на живот, тренирането на пикочния мехур може също да подобри състоянието. Електрическата стимулация, приложението на ботулинов токсин и невромодулацията също имат място в лечението.

Стрес-инконтиненция

Какво е стрес-инконтиненция?

Изпускане на урина при физическа активност или усилие, например при кашляне, кихане, спорт. Тогава налягането в коремната кухина се повишава и в комбинация със слабост в задържащия апарат на шийката на пикочния мехур и уретрата се стига до изпускане на урина. Стрес-инконтиненцията няма общо с психологически стрес.

Стадиране на стрес-инконтиненцията

 1. Изпускане на урина при кихане,кашляне, вдигане или носене на тежко, напъване.
 2. Изпускане на урина при вървене и изпрявяне
 3. Изпускане на урина в легнало положение

Причини

Развитието на стрес-инконтиненция се дължи на множество фактори:

 1. анатомични нарушения – вроден слабост на съединителната тъкан
 2. бременност и раждане – разкъсване на тъканите в тазова област
 3. операции в тазовата област – следоперативен травматизъм, сраствания
 4. възрастови изменения – менопауза и липса на естроген
 5. наднормено тегло и други

 

Лечение

За жалост тук консервативните методи не водят до оптимални резултати. Такива са локалното приложение на естрогени, намаляване на телесното тегло, упражнения на Кегел за стягане на тазовото дъно, модернота сега лазерна терапия на влагалишето. Комбинация от тях може значително да подобри симптоматиката в начален стадий на заболяването, но златен стандарт е оперативното лечение чрез поставяне на слинг( TVT и TVT-О). Мрежите са разработени от съвременни полимерни материали с високо качество. Слагането на слинг води до създаване на изкуствен поддържащ апарат. Операциите са минимално инвазивни, кратки, с кратък следоперативен период.

Планирайте своето посещение!

Ето няколко съвета как да извлечем максимума от консултацията. 

Календар на цикъла

Нашата професия се върти около онези дни от календара. Последна редовна менструация, сила, продължителност и характер на кръвотеченията в последните шест месеца са от изключителна важност.

Епикризи, амбулаторни листи, лабораторни резултати

Минала документация за остри, хронични или редки заболявания,прекарани операции или приемани медикаменти ще ни бъдат от полза.

Въпроси

Вкъщи обикновено въпросите се трупат, а в кабинета се забравят. Записвайте си и питайте.