Кисти на яйчниците

Малко повече информация за един от най-честите проблеми, който води жените в кабинета на акушер-гинеколога. 

Какво представляват кистите?

Един от най-честите поводи за посещение при гинеколог са кистичните формации в малкия таз. Обикновено те произлизат от яйчниците, тъй като това са хормонално активни органи, чиято функция е свързана с образуването и регулацията на растежа на малки кисти наречени фоликули. 

Какви са оплакванията при киста на яйчника

 1. Болка в долната част на корема – в покой, при физически усилия, при полов акт
 2. Чувство за подуване или пълнота в корема 
 3. Нередовна менструация
 4. Зацапване извън периода на менструацията
 5. Гадене и повръщанe

Видове кисти

 1. Фоликуларни кисти – те се образуват от задържан Граафов фоликул и могат да достигнат до 15см в диаметър. Това са доброкачествени фукционални кисти на яйчника. Имат гладки стени и бистри съдържимо.

 2. Лутеинови кисти – образуват се от спукан фоликул, който се пълни с кръв и пак се затваря. Те също спадат към доброкочествените функционални кисти на яйчника.

   

 3. Ендометриозни(шоколадови) кисти – образуват се от разсейки на лигавицата на матката(ендометриум) по повърхността на яйчника и на други органи в малкия таз. Това са доброкачествени органични кисти, които предизвикват болка, сраствания и могат да доведат до стерилитет.

   

 4. Дермоидни  кисти – наричани още тератоми, защото достигат големи ”чудовищни” размери( тератом – от гръцки чудовище). Това са най-често доброкачествени кисти, които растат бавно. Голяма част от тях са на „краче“, което повишава риска от торзия (усукване около оста на кистата в основата на крачето). Имат ембрионален характер за това в тях могат да се открият кожа и кожни придатъци , потни, и мастни жлези, космени фоликули, хрущял, кости, зъби и други. Всичко това сред гъста, кашевидна материя, която се продуцира от мастните жлези намиращи се в кистата.

Диагноза

 

Може да се постави при гинекологичния преглед чрез палпация, но характеристиките на кистата като големина, структура, капсула, съдържимо се виждат най – добре при вагинален ултразвук. Допълнителни изследвания като компютърна томография(скенер) или ядрено-магнитен резонанс обикновено носят много малко допълнителна информация. Понякога се налага и определянето на туморни маркери.

Кисти на яйчниците – лечение

Вида на кистата определя до голяма степен и поведението, то може да бъде оперативно или консервативно. С доброкачествените функционални кисти, които не създават оплаквания или усложнения не бива да се бърза – те могат да бъдат проследявани няколко цикъла или да се направи медикаментозен опит за пукането им. Когато се налага оперативно лечение лапароскопията е златен стандарт. Добре направената лапароскопия не е свързана с голям травматизъм, не наранява яйчника и околните тъкани, има възможност кистата да бъде обелена цяла, без да се пука и да се извади от коремната кухина в специална торбичка. Следоперативния период е кратък и пациентките се възстановяват бързо.

Планирайте своето посещение!

Ето няколко съвета как да извлечем максимума от консултацията. 

Календар на цикъла

Нашата професия се върти около онези дни от календара. Последна редовна менструация, сила, продължителност и характер на кръвотеченията в последните шест месеца са от изключителна важност.

Епикризи, амбулаторни листи, лабораторни резултати

Минала документация за остри, хронични или редки заболявания,прекарани операции или приемани медикаменти ще ни бъдат от полза.

Въпроси

Вкъщи обикновено въпросите се трупат, а в кабинета се забравят. Записвайте си и питайте.