Амниоцентеза

Надеждна дородова диагностика при повишен риск от генетично заболяване на бебето. Минимално инвазивен метод за изследване на околоплодна течност.

Изследване на околоплодни води

Амниоцентеза

Амниоцентезата е процедура, при която с тънка игла през корема на майката малко количество околоплодна течност се взема от околоплодния сак. Околоплодния  сак представлява торбичка, пълна с течност, в която бебето плува в матката. Чрез амниоцентезата се взима част от тази течност, в нея се съдържат клетки на плода, които могат да се изследват генетично.

Най-честата прична за амниоцентеза е изследване на плод, който е с повишен риск за генетични аномалии, например по-висок риск за синдром на Даун. За генетични дефекти, инфекции и ако е необходимо – за зрялост на плода се изследва не самата течност, а клетките, които се съдържат в нея.

След почистване на корема под постоянно ултразвуково наблюдение лекарят въвежда тънка игла в амниотичната кухина, като се следи да не се докосва плода или други органи в коремната кухина. Със спринцовка се изтеглят около 20мл околоплодна течност. Тъкан на плода или пъпната връв може да бъде увредена от иглата, но когато изследването се прави под непрекъснато ултразвуково наблюдение този риск е нищожен. Болка няма, обикновено бременните съобщават за дискомфорт по време на процедурата, която като цяло трае не повече от няколко минути.

Веднага след процедурата пациентката може да има слаби болки , контракции, слабо вагинално кървене. Това спира бързо. Често се препоръчва покой за 1-2 дена след манипулацията, след което нормалната ежедневна дейност се възобновява. На Rh-отрицателни жени се прави Анти Д имуноглобулин. Рискът от аборт след манипулацията е минимален – едва 1%.

Сроковете за получаване на резултат зависи от анализите, които ще бъдат проведени. За някои генетични изменения, резултатът се получава за около 3 работни дни, а за други 2-3 седмици. Ако получаването на резултат отнеме повече време, това не означава че е открито нещо нередно. Това означава, че култивирането на клетките е отнело повече време.

Планирайте своето посещение!

Ето няколко съвета как да извлечем максимума от консултацията. 

Календар на цикъла

Нашата професия се върти около онези дни от календара. Последна редовна менструация, сила, продължителност и характер на кръвотеченията в последните шест месеца са от изключителна важност.

Епикризи, амбулаторни листи, лабораторни резултати

Минала документация за остри, хронични или редки заболявания,прекарани операции или приемани медикаменти ще ни бъдат от полза.

Въпроси

Вкъщи обикновено въпросите се трупат, а в кабинета се забравят. Записвайте си и питайте.